POLICIJSKA UPRAVA VUKOVARSKO - SRIJEMSKA
Glagoljaška ulica 27b, 32 100 Vinkovci, tel.: +385 32 342 222
vukovarsko-srijemska uprava > Vijesti > Zimski uvjeti na cestama

Zimski uvjeti na cestama

Zimski uvjeti na cestama
13. veljača 2018. -

Foto: ilustracija

Kako je pogoršanje vremenskih prilika nastupilo tijekom protekle noći, Policijska uprava vukovarsko-srijemska poziva vozače na pojačan oprez u prometu te podsjeća na posebne uvjete vožnje za vrijeme snježnih oborina.

Prije svega, na snazi je zimsko računanje vremena, stoga su vozači dužni na vozilima za vrijeme vožnje danju imati upaljena dnevna ili kratka svjetla. U suprotnom, mogu biti kažnjeni novčanom kaznom u iznosu od 300,00 kuna.

Zimski uvjeti na cestama nastupaju kada kolnik bude prekriven snijegom ili je na kolniku poledica, a tada je zabranjen promet motornim vozilima koja nemaju zimsku opremu i teretnim automobilima s priključnim vozilom. Vozač je prije samog uključivanja u promet dužan očistiti zaleđena vjetrobranska stakla, kao i snijeg na vozilu jer, ukoliko bi bio zatečen u prometu sa zaleđenim staklima ili naslagama snijega na vozilu, ili bez pripadajuće zimske opreme, bio bi kažnjen novčanom kaznom od 700,00 kuna.

Jednako tako, za napomenuti je da je na određenim važnim cestovnim prometnicama (autocestama, državnim cestama i važnijim županijskim cestama), Odlukom o obaveznoj uporabi zimske opreme na zimskim dionicama javnih cesta u Republici Hrvatskoj (NN broj:145/13), nadležnog ministra, propisana obavezna uporaba zimske opreme u razdoblju od 15. studenog tekuće, do 15. travnja iduće godine. 

 

Pod zimskom opremom podrazumijevaju se:

- za  motorna vozila čija najveća dopuštena masa nije veća od 3,5 t: zimske gume (M+S) na svim kotačima ili ljetne gume s najmanjom dubinom profila od 4 mm s lancima za snijeg koji se postavljaju na pogonske kotače

-za teretna vozila i autobuse: lanci za snijeg na pogonskim kotačima ili zimske gume (M+S) postavljeni na pogonske kotače, a autobusi i teretna vozila koja ne mogu postaviti lance na pogonske kotače moraju imati zimske gume na pogonskim kotačima

Bez zimske opreme isključenje iz prometa i novčana kazna

Ukoliko se vozilo kreće cestom na kojoj je kretanje te vrste vozila zabranjeno ili se kreće bez zimske opreme na dijelu ceste i u vrijeme kada je ona obvezna, policijski službenik će izdati naredbu vozaču da odmah prekine kretanje vozilom ili da kretanje nastavi na cesti na kojoj je kretanje te vrste vozila dopušteno, odnosno da upotrijebi zimsku opremu.

Vozaču koji se ogluši na izrečenu naredbu, policijski službenik će isključiti vozilo iz prometa, i privremeno oduzeti registracijske pločice. Isključenje vozila iz prometa traje sve dok se ne otklone razlozi zbog kojih je vozilo isključeno.

Vozač je dužan isključeno vozilo odmah ukloniti s ceste na mjesto na kojem neće ugrožavati sigurnost prometa ili ometati normalan tok prometa (parkiralište, ugibalište i sl.), a najkasnije u roku od 12 sati vozač je dužan ukloniti isključeno vozilo sa ugibališta i sličnih mjesta.

Novčanom kaznom u iznosu od 2.000,00 kuna kaznit će se za prekršaj vozač ako upravlja vozilom u prometu na cestama koje je isključeno iz prometa a da u vozilu ne posjeduje zapisnik o obavljenom tehničkom pregledu vozila ili zapisnik o obavljenom tehničkom pregledu vozila na cesti kojemu je dana mogućnost odvoženja vozila do određenog mjesta gdje može otkloniti neispravnost ili nedostatak, odnosno zapisnik o tehničkom pregledu, kojim je utvrđena ispravnost vozila.

Savjeti vozačima za sigurno sudjelovanje u prometu u vrijeme zimskih uvjeta na cestama:

  • U vozilu uvijek imajte manju lopatu, bez obzira na posjedovanje zimske opreme.
  • Barem jednom pokušajte sami postaviti lance za snijeg na vašem vozilu, kako biste bili sigurni da radnju možete bez poteškoća postaviti sami te da se uvjerite da imate lance koji odgovaraju veličini guma vašeg vozila.
  • Prije uključivanja u promet obavezno vozilo očistite od naslaga snijega i leda na svim staklima i retrovizorima te provjerite ispravnost svjetala i ostale signalizacije, promijenite istrošene brisače.
  • Brzinu kretanja vozila prilagodite stanju na cesti i uvjetima vidljivosti.
  • Poštujte ograničenje brzine (zakonska ili ona postavljenim prometnim znakom).
  • Pri vožnji u kolonama povećajte razmak između vašeg i vozila ispred vas imajući na umu duži zaustavni put.
  • Izbjegavajte nagla kočenja, nagla okretanja upravljača te pretjecanja.

 

Zimski uvjeti vožnje zahtijevaju potpunu koncentraciju, strpljivost i, naravno, praksu. Smanjite brzinu te vozite smireno i uvijek gledajte ispred sebe kako bi na nepredviđene situacije mogli pravovremeno reagirati.

Ne precjenjujte vlastite sposobnosti za vrijeme vožnje na zaleđenom kolniku jer je desetak puta veća vjerojatnost da će se dogoditi nesreća nego na suhom kolniku.

 

 Vijesti za aktualni mjesec:


19.2.2018.U prometnim nesrećama tijekom vikenda tri osobe teže ozlijeđene
19.2.2018.Požar izazvala žarulja
19.2.2018.Provala u kuću
15.2.2018.Krađa torbice
15.2.2018.Krađa sadnica oraha
15.2.2018.Provala u kuću
15.2.2018.U prometnoj nesreći u Vinkovcima teže ozlijeđen pješak
13.2.2018.Zimski uvjeti na cestama
13.2.2018.Razbojništvo u trgovini mješovitom robom
12.2.2018.U prometnoj nesreći u Iloku smrtno stradao 61-godišnjak
12.2.2018.Dragovoljno predao pušku, pištolj i streljivo
12.2.2018.Požar na pomoćnoj prostoriji obiteljske kuće u Iloku
12.2.2018.Oštećenja tuđe stvari
8.2.2018.Webinar o sigurnijem korištenju Interneta u vukovarskoj Gimnaziji
8.2.2018.Dovršeno kriminalističko istraživanje
8.2.2018.Oštećene klupe na tribinama nogometnog kluba
8.2.2018.Krađa čamca
6.2.2018.Dan sigurnijeg interneta
2.2.2018.Požar u pomoćnoj prostoriji
2.2.2018.Krađa bušilica


str.: 1 od 1. Ukupno: 20 zapisa.