POLICIJSKA UPRAVA VUKOVARSKO - SRIJEMSKA
Glagoljaška ulica 27b, 32 100 Vinkovci, tel.: +385 32 342 222
vukovarsko-srijemska uprava > Vijesti > Pojačane mjere prometne policije u travnju

Pojačane mjere prometne policije u travnju

Pojačane mjere prometne policije u travnju
4. travanj 2018. -

Foto: ilustracija

Tijekom uskrsnog vikenda, na području PU vukovarsko-srijemske dogodile su se 23 prometne nesreće. Smrtno su stradale dvije osobe- 78-godišnja pješakinja u Petrovcima i 24-godišnji vozač motocikla u Drenovcima. Tri osobe teže su ozlijeđene; 13 osoba lakše je ozlijeđeno.

Upravo zbog povećanog broja prometnih nesreća, prometna policija PU vukovarsko-srijemske želi podsjetiti sve sudionike u prometu na pojačan oprez, posebice nastupanjem ljepših vremenskih uvjeta, kada se na cestama očekuje povećan broj vozača motocikala, mopeda i bicikala, koji su ranjiva skupina sudionika u prometu na cestama. Također, apeliramo na vozače svih prometnih sredstava da posebnu pozornost obrate na mjesta na kojima se okupljaju djeca(igrališta, parkovi, škole, vrtići) jer svima je dobro poznato kako su djeca nepredvidljivog ponašanja, posebice u žaru igre, pa čak i kada naizgled pažljivo prelaze kolnik.

Kako bi izravno utjecali na smanjenje broja prometnih nesreća, posebice prometnih nesreća s ozlijeđenim osobama, prometna policija PU vukovarsko-srijemske intenzivno će tijekom travnja provoditi represivne mjere u prometu.

Stoga, najavljujemo građanima kako će policijske službenike svakodnevno viđati na svim prometnicama na području Županije, a policija će pojačano nadzirati sve nepravilnosti koje su se pokazale kao najčešći uzroci prometnih nesreća; od nepropisne brzine kretanja vozila, preko nepoštivanja prometnih znakova do tehničke ispravnosti vozila.

Nadzirat će i konzumiranje opojnih droga i alkohola, korištenje zaštitne opreme posebice kod motociklista i mopedista, a izuzeti neće biti ni biciklisti kojima će se nadzirati i tehnička ispravnost bicikala. Također, prometna policija će nadzirati i uporabu mobitela za vrijeme vožnje, kao i korištenje sigurnosnog pojasa.

Ukratko, prometna policija provodit će pojačane mjere nadzora vozača, u svim segmetnima vožnje, tehničke ispravnosti vozila, kao i ispunjenih zakonskih uvjeta za upravljanje određene vrste vozila.

Građane pozivamo da ove pojačane mjere prometne policije shvate dobronamjerno, kao izravno podizanje razine sigurnosti u prometu. Također, pozivamo građane da se uključe u akciju 24-satnog nadzora brzine kretanja vozila, koju ćemo provoditi 18./19. travnja 2018. godine, na lokacijama koje nam predlože građani. Prikupljanje prijedloga lokacija traje od 3. do 16. travnja.

 

 

Statistički pokazatelji PU vukovarsko-srijemske za 2017. godinu- mopedisti i motociklisti

U 2017.godini vozači mopedasudjelovali su 33 prometne nesreća, od čega u 24 prometne nesreće s ozlijeđenim osobama i devet prometnih nesreća s materijalnom štetom. U ovim prometnim nesrećama šest vozača mopeda teže je ozlijeđeno i 17 vozača mopeda lakše ozlijeđeno. Nasreću, niti jedan vozač nije smrtno stradao, kao niti putnik na mopedu.

Najčešći uzroci prometnih nesreća u kojima su sudjelovali vozači motocikla i mopeda jesu brzina neprimjerena uvjetima i stanju kolnika, nepoštivanje prednosti prolaska, nepropisno uključivanje u promet, nepropisno skretanje, nepropisno kretanje kolnikom.

Za pet vozača mopeda u nesrećama 2017. godine utvrđena je prisutnost alkohola u organizmu.

 Vozači motocikla u 2017. godini sudjelovali su ukupno u 23prometne nesreće; od čega u 19 prometnih nesreća s ozlijeđenim osobama, tri prometne nesreće s materijalnom štetom i u jednoj prometnoj nesreći sa smrtno stradalom osobom. U prometnim nesrećama u kojima su sudjelovali vozači motocikla 11 vozača motocikla lakše je ozlijeđeno, osam vozača motocikla teže je ozlijeđeno i dva putnika dok je jedan vozač motocikla smrtno stradao.

Najčešći uzroci prometnih nesreća u kojima su sudjelovali vozači motocikla jesu nepoštivanje prednosti prolaska, neprilagođena brzina, nedopuštena brzina, vožnja na nedovoljnoj udaljenosti, nepropisno skretanje.

 Kod pet vozača motocikla u 2017. godini utvrđena je prisutnost alkohola u organizmu u vrijeme prometne nesreće.

 

2018. godina-mopedisti i motociklisti

U prva tri mjeseca 2018. godine dogodile su se 293 prometne nesreće u kojima je ozlijeđeno ukupno 125 osoba.

U jednoj prometnoj nesreći vozač mopeda lakše je ozlijeđen. 

Kod jednog vozača mopeda u prometnim nesrećama je utvrđena prisutnost alkohola u organizmu. U jednoj prometnoj nesreći sudjelovao je vozač motocikla i tada je putnik na motociklu lakše ozlijeđen.

No, već 2. travnja 2018. godine dogodile su se dvije prometne nesreće u kojima su sudjelovali vozači motocikla i mopeda. U Drenovcima je smrtno stradao 24-godišnji vozač motocikla, dok je u Vukovaru teže ozlijeđen 68-godišnji vozač mopeda.Vijesti za aktualni mjesec:


22.1.2019.Zimski uvjeti na cestama
22.1.2019.U osobnom vozilu pronađen oko 51 kg duhana
21.1.2019.Analiza akcije prometne policije
21.1.2019.Pronađen provalnik
18.1.2019.Kriminalističko istraživanje događaja u Vukovaru
17.1.2019.Pronađena osoba koja je razbila izlog vukovarske pošte
17.1.2019.Provala u trgovinu; krađa novca u fitness centru
17.1.2019.Očevid požara u stambenoj zgradi
16.1.2019.Ponovno prometna nesreća na vinkovačkoj obilaznici
16.1.2019.Prometna nesreća na vinkovačkoj obilaznici
16.1.2019.Najava: Preventivno-represivna akcija prometne policije
16.1.2019.Provalnik otuđio novac
15.1.2019.Dovršena kriminalistička istraživanja
7.1.2019.Obavijest o testiranju
7.1.2019.Teška prometna nesreća kod Slakovaca
4.1.2019.Stanje u prometu
4.1.2019.Provala u skladište


str.: 1 od 1. Ukupno: 17 zapisa.