POLICIJSKA UPRAVA VUKOVARSKO - SRIJEMSKA
Glagoljaška ulica 27b, 32 100 Vinkovci, tel.: +385 32 342 222
vukovarsko-srijemska uprava > Vijesti > Majka heroja vukovarskog vodotornja darovala policiji goblen Sv. Mihovila

Majka heroja vukovarskog vodotornja darovala policiji goblen Sv. Mihovila

Majka heroja vukovarskog vodotornja darovala policiji goblen Sv. Mihovila
21. prosinac 2018. -

Foto: Pu vukovarsko-srijemska

U kući podno vukovarske crkve Svetog Filipa i Jakova živi Ana Bzdek, 75-godišnjakinja, naizgled kao većina žena ove dobi. Ana dijeli sudbinu vukovarskih majki čija su djeca svoje živote ostavila Vukovaru, iznimno hladne jeseni 1991. godine.

Majka je jednog od mnogih heroja Vukovara, majka Ivice Ivanika, mladića koji se zajedno s Hrvojem Džalto, u inat neprijatelju, pod okriljem noći ili u svitanje zore, iznova penjao i podizao hrvatsku zastavu na Vukovarski vodotoranj. Svojim hrabrim podvizima, ovaj 23-godišnjak, ulijevao je tračak nade izmučenim civilima i iscrpljenim braniteljima kako grad još uvijek nije pokoren.

Ivica Ivanika ranjen je gelerima granate pri jednom od svojih neizvjesnih podviga penjanja na vodotoranj sa hrvatskim stijegom u ruci, a smrtno je stradao 20. studenoga 1991. godine. Toga dana je s nekolicinom branitelja grada, uz neprekidnu paljbu neprijateljskih strojnica, pokušao preplivati Dunav i izbjeći osvetničku ruku JNA-a i srpskih paravojnih postrojbi, ali nije uspio.

Tijelo Ivice Ivanike ekshumirano je iz masovne grobnice u blizini Iloka. Majka Ana, naša vukovarska heroina, tražila ga je punih 14 godina. Ove potresne detalje iz svoga života ispričala je zamjeniku načelnika PU vukovarsko-srijemske Goranu Lovriću, vršnjaku njena sina jedinca. Ana pri tome nije plakala, samo bi zastala kada bi joj se oči nakupile suzama, a glas utihnuo. Pogledala bi u sliku svoga sina, uzdahnula i nastavila dalje pričati. Vjeru u ljude i nadu u spokojni život nikada nije gubila.

Održala ju je, kaže, vjera u Boga i svakodnevni odlazak u crkvu; molitva i, kako navodi, brojni anđeli koji ju čuvaju. A anđela je u kući gospođe Ane uistinu mnogo. Između pokoje slike Ani dragih svetaca, anđeli promatraju gosta sa gotovo svih zidova toplog Aninog doma, ispunjenog opojnim mirisima božićnih kolača; proviruju iz blagdanskih ukrasa i veličaju dolazak Isusova rođenja. Svu ovu ljepotu izradile su vrijedne Anine ruke.

Svoje anđele Ana voli darovati; darivanje ju čini ispunjenom jer, kaže, anđeli ju cijeli život čuvaju; tako će čuvati i onoga tko ga, makar anđeo bio u formi slike, prigrli k sebi. Drhtavim glasom govori kako su je anđeli sačuvali u tromjesečnoj opsadi grada, ohrabrili u logoru i ojačali vjeru u Boga u teškim danima progonstva u Zagrebu.

Ana se vratila u Vukovar 1998. godine i od tada neumorno veze goblene. Svetog Mihovila posebno voli. Jedan goblen svetog Mihovila već krasi prostorije Policijske postaje Vukovar. Darovala ga je policajcima da ih čuva u izvršavanju teških zadaća, kakvih je u Gradu heroju mnogo. I sam život u Vukovaru je težak, tužan, posebno u vrijeme blagdana.

Iako živi sama Ana uvijek kaže da to nije istina jer ima svoje anđele čuvare. Zadnji udruženi rad Anine duše i vrijednih staračkih prstiju, kako ističe, najljepšeg Svetog Mihovila kojeg je do sada izradila, poklonila je Policijskoj upravi vukovarsko-srijemskoj. Kako govori, da čuva policajce i da im snage jer, smatra, rade odgovoran i težak posao koji obični ljudi ne cijene dovoljno.

U zahvalu za Aninu dobrotu zamjenik načelnika Goran Lovrić poklonio je ovoj heroini Vukovara staklenu statuu Policijske uprave vukovarsko-srijemske; da ju podsjeća kako u policiji uvijek ima i prijatelja  i čuvara. Ana se od srca zahvalila i dar policije pridružila među svoje anđele.Vijesti za aktualni mjesec:


18.1.2019.Kriminalističko istraživanje događaja u Vukovaru
17.1.2019.Pronađena osoba koja je razbila izlog vukovarske pošte
17.1.2019.Provala u trgovinu; krađa novca u fitness centru
17.1.2019.Očevid požara u stambenoj zgradi
16.1.2019.Ponovno prometna nesreća na vinkovačkoj obilaznici
16.1.2019.Prometna nesreća na vinkovačkoj obilaznici
16.1.2019.Najava: Preventivno-represivna akcija prometne policije
16.1.2019.Provalnik otuđio novac
15.1.2019.Dovršena kriminalistička istraživanja
7.1.2019.Obavijest o testiranju
7.1.2019.Teška prometna nesreća kod Slakovaca
4.1.2019.Stanje u prometu
4.1.2019.Provala u skladište


str.: 1 od 1. Ukupno: 13 zapisa.