POLICIJSKA UPRAVA VUKOVARSKO - SRIJEMSKA
Glagoljaška ulica 27b, 32 100 Vinkovci, tel.: +385 32 342 222
vukovarsko-srijemska uprava > Vijesti > „Dan sigurnijeg Interneta 2019.- Zajedno za bolji internet"

„Dan sigurnijeg Interneta 2019.- Zajedno za bolji internet"

„Dan sigurnijeg Interneta 2019.- Zajedno za bolji internet"
5. veljača 2019. -

Foto: ilustracija

 Policijski službenici za prevenciju PU vukovarsko-srijemske, povodom obilježavanja Dana sigurnijeg interneta, u vinkovačkoj Srednjoj strukovnoj  školi, danas, 5. veljače, sudjelovali su u projektu „Prevencija nasilja preko interneta“ .

Ujedno je obilježen i dan zaštite podataka, a policijski službenici održali su interaktivnu radionicu na temu „Nove tehnologije- Zaštita prije svega!“

Početak mjeseca veljače je već tradicionalno rezerviran  za zanimljiva i inovativna događanja s tematikom sigurnog korištenja interneta; organiziraju se aktivnosti i akcije s ciljem poticanja i promicanja sigurnije i odgovornije upotrebe tehnologije i mobilnih uređaja među mladima i djecom, ali također i među roditeljima.

Srednja strukovna škola organizira Dan Sigurnijeg Interneta kojemu je cilj promicanje sigurnije i odgovornije upotrebe online tehnologije i mobilnih uređaja, posebice među djecom i mladima. Svake godine početkom drugog mjeseca ljudi diljem svijeta se udružuju kako bi zajedno sudjelovali u događajima i aktivnostima s ciljem podizanja  svijesti o sigurnosnim problemima na internetu.

Tema ovogodišnjeg Dana sigurnijeg interneta je „Zajedno za bolji Internet.“ Tijekom godina, pažnja sigurnosti na internetu se s kreiranja „sigurnijeg“ interneta prebacila na stvaranje „boljeg“ interneta, za čije stvaranje jednaku ulogu imaju svi dionici društva.

U promicanju boljeg interneta, naš zadatak je da ohrabrimo ljude na korištenje medija, ali da ih istovremeno i upozorimo za suočavanje s mogućim rizicima. 

Centar za sigurniji Internet iz Osijeka navodi načine na koje svatko od nas može pomoći:

„– Djeca i mladi mogu pomoći kreirati bolji Internet tako da poštuju ostale korisnike interneta štiteći svoju reputaciju (ali i reputaciju drugih) i tražeći prilike da Internet koriste za kreiranje, uključivanje u razne aktivnosti i dijeljenje s drugima. Oni mogu pomoći reagiranjem na negativno tako da budu „korisni promatrači“: da daju potporu svojim vršnjacima koji se suočavaju s nasiljem na internetu, da se suprotstave cyber-nasilju i da prijave sav neprimjeren ili zabranjen sadržaj koji primijete. Povrh svega, djecu i mlade treba ohrabriti da zauzmu stav kao budući sudionici digitalnog doba sudjelovanjem u debatama o budućnosti interneta, ali i trudom da se njihovo mišljenje čuje.

– Roditelji i skrbnici mogu pomoći kreiranju boljeg interneta održavanjem otvorenog i iskrenog dijaloga sa svojom djecom o njihovom ponašanju na internetu, potičući djecu na osobni razvoj na internetu, pomažući im nositi se s bilo kakvim nedoumicama ili problemima, tražeći mogućnosti da se zajedno s djecom uključe u korištenje interneta te pomažući djeci da pronađu i koriste kvalitetne digitalne izvore. Roditelji i skrbnici se mogu suprotstaviti negativnostima tako što će ostati uključeni u aktivnosti svoje djece na internetu (aktivnostima koje su primjerene dobi djece), davati primjer kako se pozitivno ponašati na internetu te prijaviti neprimjereni ili zabranjeni sadržaj koji primijete.

– Učitelji i socijalni djelatnici mogu pomoći kreirati bolji Internet tako što će djeci pružiti informatička znanja i vještine koja su potrebna u današnjem društvu, ali i dajući im priliku da koriste i kreiraju pozitivni sadržaj na internetu. Oni se mogu suprotstaviti negativnostima podržavajući mlade koji se suočavaju s problemima na internetu i dajući im informacije, vještine i pouzdanje koji su im potrebni kako bi se sigurno služili internetom.

 Industrija ima važnu ulogu putem kreiranja i promicanja pozitivnog sadržaja i sigurnih usluga na internetu, ali i putem poticanja korisnika da reagiraju na poteškoće dajući im jasne savjete o sigurnosti, niz jednostavnih sigurnosnih alata i brz pristup potpori ukoliko stvari izmaknu kontroli.

– Zakonodavci i političari trebaju omogućiti okruženje u kojemu će sve od gore navedenog funkcionirati i opstati – primjerice: da osiguraju da će prema kurikulumu djeca učiti, a učitelji poučavati o sigurnosti na internetu, da osiguraju da će roditelji i skrbnici imati pristup prikladnim informacijama i potpori, te da će poticati industriju da kontrolira svoj sadržaj i usluge. Također da preuzmu odgovornost nad upravom i zakonom te osiguraju sigurnost i dobrobit djece i mladih kroz djelotvorne sigurnosne zaštite djece na internetu.“

Pored aktivnosti koje su obilježile današnji dan, policijskim službenicima za prevenciju slijede i predavanja u osnovnim školama u Soljanima i Vrbanji, kao i radionice s učenicima drugih razreda Ekonomske škole Ivana Domca u Vinkovcima. Interaktivne radionice na temu sigurnijeg interneta održat će se i u većini ostalih osnovnih i srednjih škol a diljem Vukovarsko-srijemske županije.


Plakat učenika na temu sigurnijeg interneta

Vijesti za aktualni mjesec:


13.2.2019.MCGP Bajakovo: U kombi vozilu pronađeno 12,5 kg marihuane
13.2.2019.Dovršeno kriminalističko istraživanje
8.2.2019.Počinio više prometnih prekršaja i prouzrokovao prometnu nesreću
8.2.2019.Riješena krađa goriva iz radnih strojeva
8.2.2019.Provalnik otuđio novac i nakit
5.2.2019.„Dan sigurnijeg Interneta 2019.- Zajedno za bolji internet"
4.2.2019.Analiza akcije prometne policije
4.2.2019.Vozilo sletio u Beravu i smrtno stradao
4.2.2019.Otkriven nakon provala
4.2.2019.Provala u trgovinu alatom
1.2.2019.Akcija prometne policije 2./3. veljače


str.: 1 od 1. Ukupno: 11 zapisa.